programmeert

prototypes bouwen

Ik heb leren programmeren om mijn ontwerpen toetsbaar te maken. Ik wil er niet alleen naar kijken; ik wil ze voelen.

Vandaag gebruik ik het liefst Jekyll om snel een ontwerp als website toetsbaar te maken. Ik ontwikkel het liefst in de browser.

Het begon met het legendarische HyperCard. In loop van de jaren heb ik met allerlei geïnstalleerde een SaaS-applicaties gewerkt. Vandaag gebruik ik Axure, Sketch, InVision. Morgen kan dat weer anders zijn.

object georiënteerd programmeren

Ik miste in HyperCard de mogelijkheid om vanuit één central plek objecten door het hele prototype te veranderen. Daarom heb ik object georiënteerd leren programmeren in Smalltalk. Die manier van denken hanteer ik nog steeds.

sites bouwen

Ik heb commercieel websites gebouwd. Zo heb ik mijn technische vaardigheden verbreed en verdiept. Ik heb gewerkt met verschillende versies van HTML, CSS, XML, XSLT, PHP, MySQL, DOM, Javascript, jQuery.

prototyping in de browser

Afgelopen jaren ben ik een fan geworden van prototypen in de browser. Tijdens het kort-cyclisch ontwikkelen hebben alle disciplines op die manier het meest natuurgetrouwe beeld van je voortgang.

Zet de website online en teamleden, belanghebbenden, en klant en gebruiker kunnen je website op alle apparaten uitproberen en je terugkoppeling geven.

Omdat met webtechnologie inhoud en vorm in hoge mate onafhankelijk kunnen blijven, kan je tijdens de ontwikkeling flinke wijzigingen verwerken.

Het is goed voor de kwaliteit als je het ontwerp doorlopend kan verbeteren op basis van terugkoppeling van belanghebbenden.

responsiveness

Websites worden op schermen van alle afmetingen gebruikt. Het is een uitdaging om voor al die afmetingen goede website te bouwen.

Het gereedschap van gisteren is hiervoor niet ontwikkeld. De ontwikkeling zit met name in SaaS-applicaties. Ook hier vind ik ontwikkelen in webtechnologie een uitkomst.

front-end programmeren

Voor front-end programmeren gebruik ik vandaag Jekyll. Schrijvers leveren inhoud aan in bijvoorbeeld Markdown. Style in Sass of SCSS. Templates met HTML, YAML, en Liquid.

Zoveel mogelijk probeer ik te realiseren met de groeiende mogelijkheden van HTML/CSS. Waar nodig werk ik met Javascript en jQuery.

Ik automatiseer taken met Shell–scripts. Versiebeheer in Git, Bitbucket.

organisaties

Océ Technologies BV, Neopost Technologies BV, Univé, ArdensSoft, Richard Oosterhof, DUO.